MSZP13
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 

Keresés:

 

Gyalogolni jó – gyalog menni érdemes

A Rákos-patak 2018 óta folyamatosan megújuló területe újabb látványossággal gazdagodik. A korszerű borítású futópálya, mellette lakossági kérésre gyalogút, játszótér, fittnesz park és új gyalogos híd már megépült. Rövidesen vízparti stéget és kilátó teraszt is átadnak a környező lakosság és az egyre nagyobb számban a területet távolabbról látogatók örömére.

 

A néhány fanyalgóval ellentétben a pihenésre, napozásra alkalmas helyről szívesen fogom nézni a vadkacsa párok hancúrozását, a vízben élő 23 halfajta valamelyikének felbukkanását, a közelmúltban tanyát verő hódokat. Sajnos a patak nevét adó folyami rák mára eltűnt, de velünk él tovább a történelmi múlt, a „Rákosi országgyűlések”, a királyválasztások emléke.

 

Móricz Zsigmond munkásságából már ismerjük, hogy „Gyalogolni jó”, kiváltképpen, ha az ember ezt a Rákos-patak mellett teszi. És nem csak a kellemes környezet miatt…, hanem mert érdekes dolgokkal találkozhat az ember. Például, hogy az új, henger alakú hulladékgyűjtő tetején, jól látható helyen egy kulcscsomó kereste „gazdáját”. Nem nehéz kitalálni, hogy egy sportolni vágyó veszíthette el futás közben. Aki elment mellette megnézte és ott hagyta.

 

Hajdani tanítónénim jutott eszembe, aki erkölcsünk fejlesztésére egy svéd példát hozott fel: ott, ha valaki egy karórát talált az utcán, azt nem tette el, mert nem az övé volt. Felakasztotta a kerítésre és az óra mindaddig ott lógott, amíg a tulajdonosa ismét arra nem járt és magához nem vette. A történetet kissé valószínűtlennek éreztük. Mára nem csak Svédországban, de Angyalföldön a Rákos-patak mellett sem hihetetlen az ilyen eset.

 

 

 

 

Képgaléria

 

©2024 MSZP13