MSZP13
2024. Május
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

 

Keresés:

 

A biztos siker receptje

Annak ellenére, hogy a főpolgármesteri hivatalból minden nap más és más információk árasztják el a sajtót a 3-as metró felújításának várható kezdési időpontjával  kapcsolatban, a különböző politikai képződmények felől hallatszó zsivaj felerősödése arra utal, hogy a  munkálatok tényleges beinduláskor nem lesz hiány a siker kovácsaiból.

 Emlékeznek még? 2014 július 16-án az MSZP politikusa, Kunhalmi Ágnes az M3-as metró Nyugati téri bejáratánál alkalmi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártja aláírásgyűjtést kezdeményez a mind veszélyesebbé váló metróvonal tejes körű felújításának kikényszerítése céljából. Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus koalíció képviseletében fanyalogva fogadta  hírt: „Nem civil tiltakozás kell, hanem konkrét lépések” – mondotta, bármit is jelentsen ez.

Aztán elülni látszott a csatazaj, a tervezett felújítással kapcsolatos, egymásnak sokszor ellentmondó, de kétségtelenül szórakoztatóan, a főpolgármester one man show fellépésein előadott  városházi hírek uralni látszottak a metrófelújítással kapcsolatos kommunikációs mezőt.

Az ellenzéki oldalon beállott, viszonylagos csendben azért történt egy és más. 2016 márciusában például dr. Tóth József polgármester higgadt hangvételű, tárgyszerű levélben szólította fel Tarlós Istvánt a 3-as metró XIII. kerületi szakaszán található állomásainak akadálymentesítésére, és közölte a kerület elvárásait a felújítással kapcsolatos járulékos feladatok (mint például alacsony padlózatú, környezetbarát metrópótló buszok, az érintett főútvonalak környezetének elkerülhetetlen felújítása, a célszerű forgalomszabályozás, stb.) tartalmának vonatkozásában is. A polgármester küldeményét a következő hónapban a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesületének hasonló tárgyban készült, sokak által aláírt, szintén a főpolgármesterhez eljuttatott levele nyomatékosította. A két eseményben az volt a közös vonás, hogy a levelek megfogalmazói nem a nyilvánosság lehetőségét keresték, hanem a közös ügy előre mozdítását kívánták szolgálni  a városvezető diszkrét megszólításával.

Az ismétlődő tűzesetek és más műszaki problémák, valamint a munkálatok kényszerű és sokáig már valóban nem halogatható megkezdésének közeledése az elmúlt év őszén ismét a matuzsálemi korú létesítményre irányították a közvélemény figyelmét. Ezek hatására 2016 szeptemberében a magát újabban néppártként láttató Jobbik kezdett aláírásgyűjtésbe, amit már a DK sem hagyhatott szó nélkül: decemberben ők is hírt adtak saját aláírásgyűjtési kezdeményezésükről. Nem addig van az! – gondolhatták az LMP stratégái, és április 28-án kilenc, a metró vonala által érintett budapesti önkormányzat LMP-s képviselőjének aláírásával ellátott, kemény hangvételű, felelősségteljességüket hangoztató levelet küldtek a kilenc kerület polgármesterének, valamint a „Fővárosi Képviselőknek” , hogy „mindent tegyenek meg az érintett metróállomások akadálymentes felújításáért”. No comment.

 

Nagyjából az LMP felelősségteljes levelének megfogalmazása idején kapott választ dr. Tóth József polgármester a főpolgármesterhez több mint egy esztendeje, 2016 márciusában elküldött  levelére. A választ jegyző Pintérné Csákvári Olga, az M3 felújításának, a Főmterv Zrt.-nek a generáltervezője arról tájékoztatja a XIII. kerületi önkormányzat vezetőjét, hogy a metró kerületi szakaszának hét állomásán az elvárásoknak megfelelően gondoskodnak az akadálymentesítésről. A levél konkrét, utóbb számon kérhető, az akadálymentesítés műszaki tartalmát állomásonként leíró adatokat tartalmaz  - amint arról az önkormányzat honlapján megjelent hír tájékoztat.

 

A történtekből számos tanulságot levonhatnak azok, akik szeretnek a tanulságok levonásával bíbelődni. Ami engem illet, mindjárt megállnék a biztos siker receptjének ismertetésénél: ha szomjazod a publikum tapsát, nagy csinnadrattával állj egy olyan ügy mögé, amit… mások már csendben megoldottak. Ám az is igaz lehet, hogy miközben a siker kovácsainak egészen biztosan nem szorítanak majd helyet a főpolgármesteri hivatal ceremónia mesterei az akadálymentesített metróállomások átadóünnepségeinek szélesen mosolygó, csókokat dobáló kormányzati tótumfaktumai között, azért a XIII. kerület lakosai, otthonaikban, a televízió hírműsorát nézve tisztában lesznek azzal, hogy kit, miért illet köszönet.

F.L.Gy.

 

©2024 MSZP13