MSZP13
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 

Keresés:

 

A hősökre és az áldozatokra emlékeztünk

A 2018. november 10-én felavatott I. és II. világháborús emlékműnél, a Csángó utca 22-24. számú lakóépületek előtti közparkban május 24-én, az emlékhely létrehozását kezdeményező 12 civil szervezet és a kerületi önkormányzat szervezésében, katonai tiszteletadással koszorúzási ünnepséget rendeztek a világégések XIII. kerületi hőseinek és áldozatainak emlékére, a május utolsó vasárnapjára eső Hősök Ünnepe tiszteletére.

 

Az eseményen megjelent az emlékmű létrehozását kezdeményező, és azt adakozással támogató civil szervezetek vezetői és képviselői mellett dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia és Borszéki Gyula alpolgármesterek, dr. Szanyi Tibor EP képviselő, Hiszékeny Dezső és Varjú László országgyűlési képviselők, a kerületi önkormányzat képviselő-testületének, bizottságainak és intézményeinek számos vezető tisztségviselője és tagja, valamint a kerületben működő civil szervezetek, egyházak, gazdasági társaságok és a lakosság reprezentánsai is.

Az esemény a Himnusz elhangzásával vette kezdetét, nemzeti imádságunkat a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület énekkara szólaltatta meg. Ezt követően Igó Éva Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész előadásában Várnai Zseni: Katonafiamnak! című költeményét hallgatták meg az egybegyűltek, majd dr. Oroszi Antal nyugállományú ezredes, hadtörténész mondta el ünnepi beszédét.

A hadtörténész ünnepi gondolatait a Hősök Ünnepe, mint jeles nap törvénybe iktatásának jelentős állomásainak felidézésével vezette be, majd részletesen szólt a XIII. kerület első és második világháborúban elszenvedett veszteségeiről, különös tekintettel a városrész lakosságát ért nemzeti és személyes tragédiákról.

Az ünnepi beszédet követően a megjelent személyiségek, valamint az emlékmű állítását kezdeményező és támogató civil szervezetek, az önkormányzat és a lakosság reprezentánsai elhelyezték az emlékezés és a tisztelet koszorúit a világháborús emlékmű talapzatánál.

Az ünnepi esemény a Magyar takarodó elhangzásával ért véget.

Tekintse meg képgalériánkat!

 

Képgaléria

 

©2024 MSZP13