MSZP13
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 

Keresés:

 

A jó gazda télen is dolgozik – tervez, felkészül

 

Lassan befejeződik a téli karbantartások időszaka.  Bálint György kertész- és mezőgazdasági mérnök, író, ilyen tájt már a kerti munkák megkezdéséről beszélt. A Bálint gazda néven országosan közismert, a Magyar Televízió 28 évig futó Ablak című magazinjának állandó munkatársa a tavaszra készülve arról tájékoztatott, hogy a nagy kertekben megkezdődött a munka. Jöhet a metszés, a tél végi lemosó permetezés, a vetési naptár készítése.

A kerület „gazdái” sem pihentek a télen. Egy híján szintén 28 éve folyamatos a felkészülés. A közelmúltban írtunk a Vizafogó közpark terveiről, mostanra elindulhat a beruházás. A közel 1 hektáros területen új, mintaértékű közpark alakul ki rekreációs és zöldfelületi funkciókkal, okospadokkal, közterületi WIFI-vel, az öntözéshez költség- és ivóvízkímélő talajvíz-kúttal. Várhatóan már 2021-ben pihenhetünk az egyedi arculatú parkban.

Elindulhat és még idén befejeződhet a Csanády utcában a lakossági javaslatra tervezett zöldsétány-fejlesztés első üteme, Az önkormányzat ökologikus mintaprojektje a teljes, a Hollán Ernő utca és a Kresz Géza utca közötti részt érinti, ahol öt szakaszban válik élhetőbbé a terület. Megvalósításával a sűrű beépítésű Újlipótvárosban kisebb lesz a forgalom, kellemesebb, gyalogosbarát közterület jön létre és nő a zöldfelület aránya.

A lakossági zöldterület-védnökségi vállalás pályáztatásával az önkormányzat nem csak a társasházak, lakásszövetkezetek részére nyújt pénzügyi támogatást, hanem gazdagodik a kerület, növekszenek a lakóközösségi zöldterületek. Minden benyújtott érvényes pályázat támogatásban részesül 40 ezer és 400 ezer forint közötti összegben.

 

A 2017. óta meghírdetett „Udvarzöldítési Pályázat” egy olyan támogatás, amelyben a közösségek összefogásával, az önkormányzat szakmai és anyagi segítéségével a társasházak jelenleg nem használt, burkolt, rendezetlen, funkciószegény, felújításra szoruló belső területeinek megújítását segíti.

 

És még egy új forma. Az önkormányzat ez évi új „közösségi  költségvetése” lehetőséget biztosít a kerületi lakosok szűkebb lakókörnyezetének fejlesztésében való aktív részvételre. Az önkormányzati választókerületenként biztosított 4 millió forint, összesen 60 millió forint segíti a lakossági kezdeményezésű javaslatok megvalósítását. Ismerve a kerület környezetbarát szemléletű lakosságát a fejlesztések jelentős részéből is újabb zöldfelületek jöhetnek létre.

 

Képgaléria

 

©2024 MSZP13