MSZP13
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 

Keresés:

 

A köztársaságra emlékeztünk

Február 1-én pénteken, a Carl Lutz rakparton lévő „magyar köztársaság kövénél”, mintegy 250 demokratikus elkötelezettségű fővárosi lakos és  a baloldali pártok reprezentánsainak jelenlétében Tóth Bertalan az MSZP elnöke, és dr. Hiller István, az Országgyűlés alelnöke emlékeztek azokra az esztendőkre, amikor Magyarország államformája köztársaság volt.

A megemlékezés XIII. kerületi résztvevőinek csaknem negyven fős csoportja Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő Ipoly utcai irodájától együtt tette meg az emlékkőig vezető utat, ahol a Himnusz elhangzását követően előbb Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, majd dr. Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke mondott beszédet.

 Tóth Bertalan emlékeztetett arra, hogy hazánkban a jelenlegi kormánypártok anakronisztikus, múltba forduló politizálásának eredményeként van ugyan köztársasági elnök, de nincs köztársaság. –1946. február 1-jén azért kiáltották ki a köztársaságot, mert a királyság intézménye egybemosódott a feudalizmussal, mert nem akarták többé a Horthy-rendszert. Ma is az a kötelességünk, hogy egyértelműen és világosan kijelentsük: sem ok, sem alap nincsen Magyarországon Horthy Miklós rendszerének rehabilitációjára. Nem akarjuk sem egyes részeiben, sem egészében azt az időt visszahozni, még 21. századi változatában sem –mondotta az MSZP elnöke, majd felhívta az egybegyűltek figyelmét arra, hogy az országgyűlés által elfogadott „rabszolgatörvényt” követő időszak az ellenzéki politizálás új, reményt keltő korszakának elindulását eredményezte. Tóth Bertalan végezetül arról beszélt, hogy a helyhatósági választásokhoz kapcsolódóan, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjének kiválasztására alkalmazott előválasztási módszer jelentős előrelépést eredményezett a demokratikus értékek mellett elkötelezett politikai pártok együttműködésében. Egyúttal azt is bizonyította, hogy a fővárosiak készen állnak megmozdulni egy jó ügy szolgálatában.

Dr. Hiller István a legújabb kori magyar történelmet áttekintve fontosnak tartotta leszögezni, hogy a köztársasági államforma mindig a jobb és baloldali hazafiak és demokraták közös szándékának eredményeként, a haladás jegyében született meg. Mint mondotta, a FIDESZ új módszert választott a köztársaság felszámolására: a demokratikus intézmények megmaradtak ugyan, de azok az állampárt érdekeinek kizárólagos képviselői és végrehajtói, a köztársaságot „elfolyatták” Magyarországon. –30 évvel a rendszerváltás után a baloldali és jobboldali demokratáknak ismét végig kell gondolniuk, hogy milyennek akarják a következő 30 évet. Az Európa-párti erők együttműködésében azt kell néznie a demokratikus erőknek, ami összeköti őket, és együtt kell fellépniük nemcsak az urak és szolgák visszahozott világa ellen, hanem az európai Magyarország jövőjéért – mondta az Országgyűlés szocialista alelnöke, aki végezetül kifejezte reményét, hogy a jogállam híveinek sikerülniük fog legyőzni a restaurált pártállamot, és hazánkban ismét kikiálthatjuk majd a köztársaságot.

Az ünnepi megemlékezés végén a jelenlévő baloldali pártok képviselői, valamint a budapestiek reprezentánsai elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait a köztársaság kövénél.

 

 

Képgaléria

 

©2024 MSZP13