MSZP13
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 

Keresés:

 

A szerzett jog szent!

 

 

Minden jobb érzésű magyar embert mélyen felkavart és felháborított a Demokratikus Koalíció elnökének kezdeményezése a határon túl élő magyarok szavazati jogának visszavonásáról. Teljesen természetes, hogy az anyaországon kívül élő véreink szerzett jogának visszavonására irányuló célkitűzéssel  szemben hazánk kormánya, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének letéteményese emelte fel a leghangosabban a szavát.

 A határainkon kívül élő magyar állampolgárok szavazati jogának védelmében becsületes magyar emberként mi sem mondhatunk mást: a szerzett jog szent, annak elvonása nem lenne tisztességes. Ezért – teljes mértékben osztva a kormány és az állampárt álláspontját – a magunk részéről a kormányzat által más szerzett jog biztosításával összefüggésben képviselt álláspont mellett tesszük le a garast.

 Mint emlékezetes, a magyar országgyűlés által alkotott törvény értelmében fel kell függeszteni a nyugdíj folyósítását azokban az esetekben, amelyekben a nyugdíjra jogot szerzett magyar állampolgár köztisztviselőként, vagy közalkalmazottként tovább dolgozik. A kormány álláspontja szerint ilyenkor nem a szerzett jog megszüntetéséről, vagy a közalkalmazottak és köztisztviselők közötti diszkriminációról van szó (a törvény ugyanis sokakra nem vonatkozik), hanem a szerzett jog átmeneti felfüggesztéséről beszélhetünk. Ezt az álláspontot respektálta az Emberi Jogok Európai Bírósága, és döntése nyomán a magyar Alkotmánybíróság is.

 Mindezekre tekintettel a szavazati jog, mint szerzett jog megszüntetésére vonatkozó elfogadhatatlan, magyartalan, szégyentelen, felháborító kezdeményezés elutasításával egyidejűleg ezt a jogosultságot mindössze fel kell függeszteni. Mindaddig, amíg a szavazati joggal rendelkező magyar állampolgár nem rendelkezik állandó bejelentett lakcímmel az anyaországban, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kormánya által vezetett szeretett hazánkban.

Egészen biztos vagyok abban, hogy ez a mélységesen jogtisztelő, humánus, magyar véreink szerzett jogainak oltalmazását szolgáló megoldás maradéktalanul megfelel majd valamennyi magyarnak, és közöttük a kormány és az állampárt tagjainak is.

Fábián

 

 

 

©2024 MSZP13