MSZP13
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 

Keresés:

 

FELHÍVÁS!

FELHÍVÁS!

Kedves, XIII. kerületi Lokálpatrióták! Kedves kerületi lakók!

XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület kezdeményezésére, a XIII. kerület civil társadalmi életének egyik legfontosabb állomásához érkeztünk. Tizenkét civil szervezet összefogott, hogy „Emlékmű” felállítását kezdeményezzen a kerületben, azoknak a katonáknak, akik az itteni laktanyákból elvonulva mentek a frontokra, mind az I., mind a II. Világháborúban, ahonnan soha vissza nem tértek, a kerület lakói közül azoknak, akiket halál és munkatáborokba hurcoltak el és ott lelték halálukat, azoknak, akiket a kerület szakaszán lőttek a Dunába. De az áldozatok száma hazánk, így a kerületünk bombázásával, utcáinkon, házainkban folyó harccal kibővült, amelyben oly sok áldozatunk lett, melyek emléknek megőrzését alapvető kötelességünknek tartjuk.  2017. május 31-én arra az aktusra gyűltünk össze, hogy ezt, egy dokumentumba is rögzítsük. Az aláíró szervezetek közt voltak:

  • az Angyalföld Polgárőr Szervezet, melyet Takács Ferenc elnök,
  • a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, melyet Hazuga Károly nyá. altábornagy, elnök,
  • a Bajtársainkért Alapítvány, melyet Dr Abonyi Mátyás nyá. ezredes, a kuratórium elnök,
  • a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, Galló István nyá. ezredes, elnök
  • a Békefenntartó Bajtársi Egyesülete, melyet Borsche Károly nyá. ezredes,  alelnök,
  • a Gidófalvy Emlékbizottság, melyet Bősze József nyá. alezredes elnök,
  • a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége, melyet Domine János nyá. dandártábornok, elnökét,
  • a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, melyet Gereben András nyá. ezredes, ügyvezető titkár,
  • a Magyar Tartalékosok Szövetség, melyet Benke Tamás nyá. alezredes, alelnök,
  • a MEASZ  XIII. kerületi Szervezete, melyet Kronstein Istvánt elnök,
  • a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület, melyet Tóth Sándor nyá. ezredes, elnök,
  • és a XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, melyet Horváth András elnök képviseltek.

 

 

 

Az aláíráson megjelentek ezen egyesületek tagjai, mellett, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester asszony.

Az „Emlékmű” felállítását célzó Együttműködési Megállapodást követően megkezdtük a szervező munkát, melyet elsősorban a Balassi és a Lokálpatrióták végeztek. Az önkormányzat szakemberei támogatásával megtörtént az „Emlékhely” kijelölése, elkezdődött a terület megtervezése, az „Emlékmű” fő elemét képező szobor elkészítésére felkért két művész benyújtotta pályázatát, melyek az érintett szervezetek bevonásával elbírálásra kerültek, elkészült egy időtábla, hogy a jövő év november 17-ei átadás rendben lezajlódhasson. Az „Emlékmű” elkészítésével Paulikovics Iván szobrászművész került felkérésre, melynek kalkulált költsége 13 millió Ft, melyhez az XIII. kerületi önkormányzat is a 2018-évi költségvetésben tervezetten hozzájárul. A BEOSZ és a Bajtársainkért Alapítvány segítségével az adománygyűjtésére számlaszám került létrehozásra, mely már működik és 2017. szeptember végéig 315,000 Ft-al rendelkezett. A következő hónapok feladata, az egyesületek, így a mi egyesületünk részéről, az adományok gyűjtése, melynek állásáról 3 havonta tájékoztatást ad az Alapítvány a szervezetek, az adományozók számára internetes felületeiken. A terület rendezése jövő tavaszra elkészül. Ezt követően, a kiválasztott „Emlékmű” elkészítésén van a sor, úgy időzítve, hogy november 17.-én, az I. Világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából, a kerület fennállásának 80. évfordulója évében sor kerülhessen a leleplezésére, melyet katonai tiszteletadás mellett kívánunk megvalósítani. Mind azon szervezetek, akik az adományok gyűjtésében részt vesznek, az Emlékműre elhelyezett táblán kerülnek feltüntetésre.

Tisztelt XIII. kerületi Lokálpatrióták! Tisztelt kerületi lakók!

 Kérjük, vegyenek részt aktívan az Emlékmű megvalósításában.

„Kérjük, adományával támogassa, hogy legyen a XIII. kerületben olyan „Emlékhely”, ahol méltó módon tudunk megemlékezni az I. és II. Világháborúban elhunyt áldozatainkról”. Mind ezt megtehetik az alábbi számlaszámon: 11705008-21102884-00000000 OTP BANK (az adomány feladáskor a közlemény rovatban fel kell tüntetni, hogy „Emlékmű” valamint azt, hogy XIII. kerületi Lokálpatrióták nevében került feladásra. Ha nem kíván kötődni szervezetünkhöz, akkor azt, hogy "magán személy"). Legyen Lokálpatrióta, akinek fontos, hogy az „Emlékmű” megvalósuljon. Kérjük tagjainkat, szimpatizánsainkat, hogy családjuk, barátaik, ismerőseik, munkatársaik, lakóközösségük körében is terjessze ezt a nemes célkitűzést. Minden forint számít.

                                                           XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete elnöksége

A kezdeményezést támogatja az MSZP XIII. kerületi szervezete

 

©2024 MSZP13