MSZP13
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 

Keresés:

 

Intelligencia, tisztesség, stílus, avagy a frontsebész magányossága

Április 25-én került a könyvesboltokba  Lakner Zoltán, Pungor András, Szabó Brigitta és Faragó József  Frontsebészet című, Egy év, egy kormány, egy forint alcímű politológiai remekműve (Telegráf Kiadó Kft.) a Bajnai Gordon által vezetett szakértői válságkormány egy esztendejéről. Azonnal elkapkodták.

A kötet olvasása közben minduntalan három szó járt a fejemben. Közülük elsőként az intelligencia érdemel említést. A kötet főszereplője, Bajnai Gordon mindmáig az utolsó olyan miniszterelnökünk, aki nem az általa – kényszerűen – betöltött hatalmi pozíció miatt, hanem saját intellektusa jogán érdemel tiszteletet. Széles látókörű, művelt, intelligens ember. Viselkedésében, személyes megnyilvánulásaiban nyoma sincs a bugris dölyfnek. Elképzelhetetlennek tartanék a szájából egy olyan mondatot, hogy például: „a módosabb szomszéd mondhatja meg, hogy hová kerüljön a garázskijáró”. Biztos vagyok abban is, hogy a hozzá intézett kérdést nem egy „boldog karácsonyt!”  kívánságba öltöztetett bornírtsággal válaszolná meg – de hiszen mindez csak az utóbbi években vált a legfelsőbb politikai mező tetszéssel fogadott virtuskodásává. A második szó, ami a kötet által bemutatott személyiségeket, és munkájukat jellemzi, a tisztesség. Ez a kifejezés a becsülettel együtt száműzetett a magyar közbeszédből. Ha manapság valaki a tisztességet és a becsületet kérné számon az illiberális, keresztény és konzervatív jelzőket magára aggató kormány tagjain, harsány nevetésre számíthat, semmi többre. A helyett, hogy mélyebbre ásnék, legyen elég annyi: szemben a mai miniszterelnökkel, senki sem tudná megmondani, hogy hogy hívják Bajnai Gordon szomszédját, és azt sem gondolja senki, hogy a családtagjai, vagy a közvetlen környezetéhez tartozó emberek az ő pozíciójának és sajátos világszemléletének köszönhetnék káprázatos vagyonosodásukat. A stílusra nem is érdemes sok szót vesztegetni.

A könyvben feltárulnak azok a körülmények, amelyek Gyurcsány Ferenc kormányzásának folytatását egy évvel mandátumának lejárta előtt lehetetlenné tették. Megszólalnak a korszak tanúi, maga Bajnai Gordon és szakértőkből összeállított kormányának tagjai, feltárul a magyar politikai boszorkánykonyha a maga totalitásában. Ahány oldal, annyi meglepetés éri az olvasót. Az ellendrukkerek kisszerű, mára talán már túlságosan is ismerős intrikálása, sunyisága, lapos áskálódása az egyik oldalon (Nekünk Magyarország az első! Hát persze…), és a személyes lemondást, kockázatokat, népszerűtlenséget vállaló, de sikeres államférfiak a kormány térfelén.

Bajnai Gordon szakemberekből állította össze a csapatát. Feltételül szabta, hogy miniszterei ne tervezzenek a megbízatásukon túl nyúló politikai karriert. Nem félt megosztani velük személyes vívódásait, az ország jövője miatt érzett felelős aggodalmát. Nyitott volt mások gondolataira, és egyetlen döntésével kapcsolatos magatartása  sem hasonlított sem a páva, sem más madár táncára. Nem mondott olyan mondatokat, amelyekért ma szégyenkeznie kellene.  A kormánya által nyújtott teljesítményre tíz év távlatából is mindannyian büszkék lehetünk, akiknek fontos Magyarország és az itt élő emberek boldogulása.

Magyarország napjainkban ismét válságos korszakban van. Eladósodásunk mértéke (Paks 2, Budapest-Belgrád vasútvonal, stb.) a nem túl távoli jövőben ismét katasztrófát sejtet. Szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünk az utolsókat rúgja, a közigazgatás és a rendvédelem ezer sebből vérzik, a fiatalok százezrei menekültek és menekülnek el hazánkból, szövetségeseink körében sem tekintélyünk, sem becsületünk nem volt soha ilyen mélyponton, mint amilyenben a Fidesz csaknem tíz éves kormányzását követően  van. Van-e, lesz-e egy új Bajnai Gordon, aki elég bátor, felkészült, önzetlen és elkötelezett lesz ahhoz, hogy szembenézzen Orbán Viktor és kollégiumi szobatársai ámokfutásának következményeivel? Hamarosan kiderül majd. Addig is, a könyvet elolvasva, amely tárgyilagosan mutatja be hazánk elmúlt harminc évének talán legjobb, legeredményesebb kormányát, mindössze egy tennivalónk van: hogy őszintén köszönetet mondjuk a kötet főszereplőjének, és munkatársainak. Tisztelt Bajnai Gordon! Kedves Miniszterelnök úr! Köszönöm, amit Ön és csapatának tagjai értem, a családomért, és a hazám jövőjéért tettek.

F.L.Gy.

 

 

Képgaléria

 

©2024 MSZP13