MSZP13
2024. Május
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

 

Keresés:

 

Két ítélet, egy hír Magyarországról

Megszokhattuk volna, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében semmi sem úgy működik, mint egy szimpla jogállamban. Persze nem tudjuk megszokni. A legutóbbi napokig voltak akik úgy vélték, hogy a független magyar bíróságok működése változatlanul  emlékeztet a néhai jogállam igazságszolgáltatásának elfogulatlan és pártatlan ítélkezési gyakorlatára. Most már ennek is vége.

Alig néhány nap eltéréssel két ítéletről adott hírt a média. Az egyik arról számolt be, hogy a 2009-ben kezdődött, a meghiúsult sukorói ingatlancsere ügyében indult büntetőperben, június 8-án a Kúria jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezérigazgatóját, és két és fél évre  az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatóját. Lényeges, hogy az ügyben az államot nem érte kár, mindkét elítélt büntetlen előéletű, és az eljárás csaknem nyolc évet vett igénybe.

 

 

A másik hír szerint jogerősen két év, öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt egy támadót a 2006-ban,  az MTV-székház ostrománál történtek miatt a Fővárosi Bíróság június 9-én pénteken. Az eljárás során bizonyítást nyert, hogy a férfi köveket és más súlyos tárgyakat dobált 2006. szeptember 19-re virradó éjjel a Szabadság téren az MTV székháza előtt intézkedő rendőrök felé, és egyiküket olyan súlyosan megsebesítette, hogy a sértett az orvos szakértő szerint súlyos egészségromlást szenvedett el. A jogerős határozat szóbeli indoklásában a bíró kitért arra, hogy bár az elkövetett bűncselekmények miatt halmazatban akár hét és fél év letöltendő szabadságvesztés is kiszabható, nyomatékos enyhítő körülmény a vádlott büntetlen előélete, továbbá a jelentős időmúlás, hiszen fél évtizeddel ezelőtti eseményekről mondott ítéletet a bíróság.

Két ítélet – egy hír. Egy hír, amely így szól: Magyarországon immár a bíróságok működését is a nemzeti együttműködés rendszere határozza meg.

F.L.Gy.

 

Képgaléria

 

©2024 MSZP13