MSZP13
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 

Keresés:

 

Két sajtótájékoztató, és egy kérdés a Visegrádi utcában

Az elmúlt hetekben két sajtótájékoztatóra is sor került a Visegrádi utcai Egészségügyi Szakrendelő környezetében. Az egyiket a kerület önkormányzata rendezte, és lebonyolítására az egészségügyi intézmény aulájában került sor. A másik eseményt az épület előtt, a járdán celebrálta az Emberi Erőforrások Minisztériuma – és a kormánypárt kerületi szervezete. Mindez rendben is lenne, egy fontos kérdés azonban megválaszolatlan maradt.

 Az első

Az önkormányzat az elmúlt tíz évben 5, 8 milliárd forinttal járult hozzá a kerületi egészségügyi ellátáshoz. Ez harmada annak a 15, 4 milliárdnak, amit az állami egészségügyi kassza a tíz esztendő alatt fordított erre kerületi szinten.  Az egészségügyi intézményeink  műszerfejlesztésére  az önkormányzat évente 60-100 millió forintot költ – nem számítva a CT/MR csúcstechnológiájú gépeket, amelyeket csaknem 800 millióért vásároltunk meg. Támogattuk a digitális radiológiai eszközök, lézerek, mágnes terápiás berendezések, különböző ultrahangkészülékek, sterilizálók, endoszkópok, érvizsgálók és egyéb műszerek cseréjét, modernizálását is – mondta dr. Tóth József polgármester a CT és MR Diagnosztikai Központ egy éves működéséről beszámoló, október 16-án a Visegrádi utcai szakrendelőben megtartott sajtótájékoztatón.

 A második

A XIII.  kerületi egészségügyi szolgálat két szakrendelője 66 millió forint fejlesztési forráshoz jut az Egészséges Budapest Program keretében - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Visegrádi utcai szakrendelő előtt tartott sajtótájékoztatóján november 13-án. Mint elhangzott, a minisztérium által adott fejlesztési forrást a kerület önkormányzata további 8 millió forinttal egészíti ki.

 …és a kérdés

Legnagyobb sajnálatunkra sem a helyettes államtitkár, sem a kormánypárt helyi szervezetének megjelent képviselője nem adott magyarázatot a következő, sokakat foglalkoztató kérdésre: hogyan lehetséges az, hogy miközben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (az OEP utóda) normatív támogatást nyújt számos,  magántulajdonosok, közöttük külföldi befektetők által üzemeltetett CT/MR központ működéséhez, ugyanezt megtagadta a saját CT és MR Diagnosztikai Központot létrehozó és működtető XIII. Kerületi Önkormányzattól? Lehet, hogy erre néhány év múlva majd egy újabb, esetleg nem is a Visegrádi utcában megrendezésre kerülő sajtótájékoztatón kapunk majd magyarázatot?

 

 

 

 

Képgaléria

 

©2024 MSZP13