MSZP13
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 

Keresés:

 

Ördögh Szilveszter hazatért

 

 

 

A XIII. kerületi önkormányzat képviselői, a Tekintet, Ördögh Szilveszter Alapítvány tagjai, valamint a 2007-ben elhunyt József Attila-díjas író, újságíró, műfordító családtagjainak, pályatársainak, barátainak és tisztelőinek jelenlétében, április 11-én, az író egykori lakóépülete, a Népfürdő utca 15. számú ház melletti parkban leleplezték Ördögh Szilveszter portrészobrát.

 

Elöljáróban néhány szó a címválasztásról: az író természetesen egész életét itthon, Magyarországon töltötte. Országos hírű, elismert íróként, lapszerkesztőként itt élt családjával  a Népfürdő utca egyik panelházában, ahol családtagjaival együtt öten lakták a tizedik emeleti lakást. Dolgozószobája az egykori jó barát visszaemlékezése szerint kisebb volt, mint egy szerzetes cellája. Mégis, azok a művek, amelyek annak a kis szobácskának az íróasztalán születtek, a mai napig élnek és hatnak, újabb híveket szerezve a mindössze ötvenkilenc éves korában eltávozott Ördögh Szilveszternek. Az író, aki művei által vált halhatatlanná, most ismét itt van velünk. Kocsis András Sándor, aki irodalomszervezői tevékenysége mellett kvalitásos szobrok és festmények alkotójaként ismert – az ő munkája a Szent István parkban felállított Fejtő Ferenc portrészobor  is -, Ördögh Szilveszter szobra a töprengő, kételkedő, örök értékek mellett elkötelezett embert jeleníti meg. A Koponyák hegye (1976), a Bizony, nem haltok meg (1979), a Dobol a hó (1991) és az író halála után megjelent Ének, énekek (2008) ma is izgalmas, fontos kérdéseket feszegetnek – aktualitásuk napjainkban talán még jobban érzékelhető, mint megszületésük idején.

 

                                                                       

 

Ördögh Szilveszter, aki a szoboravatón elhangzott méltatás szerint úgy volt az MSZMP tagja, hogy nem volt kommunista, egész életében azt vallotta, hogy a nemzet legjobb része nem a társadalmi felépítmény felső régióiban, hanem legalul helyezkedik el: őket, az alullévőket szolgálta írásaival, műfordításaival, és az általa alapított, és a mai napig megjelenő Tekintet című folyóirattal is. A társadalomnak azt a részét, amely Bohumil Hrabal szerint a mélyben tartózkodik ugyan, de fölfelé tekint, és amely többnyire csak hivatkozási alapként szolgál a hatalom birtokosainak érzéketlen hatalmi játszmáiban. Ördögh Szilveszter személyes társadalmi felelősségvállalása ma is példaként szolgálhat azoknak, akik nem mástól várják a sokasodó, egyre nagyobb veszélyekkel és mind súlyosabb következményekkel fenyegető társadalmi problémák megoldását, hanem maguk is tevékenyen közreműködnek egy tisztességes, igazságos, és mindenki számára valódi esélyegyenlőséget és szabadságot biztosító társadalom megteremtésében.

 

A szoboravatóról részletes tudósítást közölt a kerületi önkormányzat honlapja, amely részt vállalt a Vizafogó lakótelep első köztéri szobrának felállításában.

 

A képriporttal illusztrált tudósítást ide kattintva olvashatják el az érdeklődők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2024 MSZP13