MSZP13
2024. Május
HKSzeCsPSzoV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

 

Keresés:

 

Világháborús emlékműre gyűjt tizenkét civil szervezet

A XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület kezdeményezésére tizenkét civil szervezet összefogott annak érdekében, hogy emlékművet állítson a kerületben az I. és a II. világháború áldozatainak. Azoknak a katonáknak, akik a városrész laktanyáiból  mentek a frontokra,  ahonnan soha vissza nem tértek, a kerület lakói közül azoknak, akiket koncentrációs és munkatáborokba hurcoltak el, és ott lelték halálukat, azoknak, akiket  kerületünkben lőttek a Dunába.

 

A kezdeményezők meghívására a csatlakozó szervezetek képviselői május 30-án, a Civilek Házában írták alá azt az Együttműködési megállapodást, amely megalapozza a közös munkát, és az emlékmű felállítása érdekében végzett adománygyűjtést. Az eseményen az önkormányzatot képviselő Holopné Schramek Kornélia alpolgármester mellett megjelent az együttműködő civil szervezetek és a képviselő testület több tagja is. Az egybegyűlteket Erdős László nyugállományú ezredes, a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesületének alelnöke, önkormányzati képviselő köszöntötte,aki egyúttal tájékoztatást adott a szervező munka eddigi eredményeiről is.

 

–Fontos pillanathoz érkeztünk, mert a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület és a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete által elvégzett szervező munka első szakasza lezárult – hangsúlyozta Erdős László. –A szervezők több tárgyalást folytattak a helyi önkormányzat vezetőivel (és itt külön megköszönöm  dr. Tóth József polgármester úr, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester asszony és Radó Gábor tanácsos úr támogató hozzáállását), amely során az önkormányzat támogatásával megtörtént az emlékhely kijelölése, elkezdődött a terület megtervezése, felkérésre került két művész, az emlékmű megtervezésére. A felkért művészek által elkészített tervek megtekintésére, a megfelelő emlékmű kiválasztására egy hónap múlva kerülhet sor.  Az emlékművet 2018. november 9-én szeretnénk felavatni. Az Együttműködési megállapodás aláírását követően megkezdődhet a gyűjtés, amelyhez már rendelkezésre áll az e célra megnyitott számlaszám. Bízom benne, hogy 2018. november 9-én, az I. Világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából, a kerület fennállásának 80. évfordulója évében sor kerülhet az emlékmű leleplezésére, lehetőleg katonai tiszteletadás mellett, melyhez a BEOSZ segítségét is kérjük. Mindazon szervezetek megnevezését, amelyek az adományok gyűjtésében részt vesznek, feltüntetjük az emlékművön elhelyezett táblán.

 

Az elhangzottakat követően Galló István nyá. ezredes, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület elnöke méltatta az összefogás jelentőségét, a megjelent szervezetek képviselői aláírásukkal látták el az Együttműködési megállapodást. Az aláíró szervezetek, illetve képviselőik a következők voltak.

  • Takács Ferenc, az Angyalföld Polgárőr Szervezet elnöke
  • Hazuga Károly nyá. altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke
  • Abonyi Mátyás nyá. ezredes, a Bajtársainkért Alapítvány kuratórium elnöke
  • Galló István nyá. ezredes, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület elnöke
  • Borsche Károly nyá. ezredes, a Békefenntartó Bajtársi Egyesület alelnöke
  • Bősze József nyá. alezredes, a Gidófalvy Emlékbizottság elnöke, aki egyik elindítója volt a kezdeményezésnek
  • Domine János nyá. dandártábornok, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége elnöke
  • Gereben András nyá. ezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör ügyvezető titkára
  • Benke Tamás nyá. alezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége alelnöke
  • Kronstein István, a MEASZ  XIII. Kerületi Szervezete elnöke
  • Tóth Sándor nyá. ezredes, a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület elnöke
  • Horváth András, a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete elnöke

 

 

A dokumentum aláírását követően  Holopné Schramek Kornélia biztosította a jelenlévőket arról, hogy az önkormányzat elkötelezett a tervezett emlékmű megvalósításának ügye mellett, amelyhez minden támogatást biztosítani fog.

 

 

Az adományokat a következő számlaszámra várják: 11705008-21102884-00000000 OTP BANK

Az adomány feladásakor a közlemény rovatban fel kell tüntetni, hogy „Emlékmű” valamint azt, hogy mely szervezet nevében került feladásra. Ha az adományozó nem kötődik szervezethez, akkor azt kérjük feltüntetni, hogy "magánszemély".

 

                                               

 

©2024 MSZP13