MSZP13
2024. Április
HKSzeCsPSzoV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

 

Keresés:

 

Vizafogó park – Építési telekből közterület

 

Vizafogó lakótelep, Vizafogó pályaudvar, Vizafogó Általános Iskola, Vizafogó Lakásszövetkezet, Viza utca, viza, mint a kerület címerének közepében az óriás tokhal. Bizonyára egyéb szóösszetételekben is szerepel még a viza, de a Vizafogó és a park szavak nem alkottak egységet. Ezidáig. Mostantól Vizafogó lakótelep, Vizafogó pályaudvar, Vizafogó Általános Iskola, Vizafogó Lakásszövetkezet, Viza összefüggnek.

Mit tudhatunk a kerület új beruházásáról? Az idei év egyik legfontosabb önkormányzati fejlesztése, egy eddig kietlen, alulhasznosított területen, a Göncz Árpád városközpont szomszédságában valósul meg. Egy teljesen új „ökopark”, összesen 9300 négyzetméteren (közel egy hektár), magas zöldfelületi aránnyal, mesterségesen kialakított tóval, fúrt talajvízkutas automata esőérzékelős rendszerrel, többszörösen előnevelt fákkal, alacsony energiafogyasztású LED világítással.

Az építési telek funkciót, az önkormányzat az általa tudatosan vállalt klímavédelem és a fenntarthatóság jegyében módosította. Az országban még ritkaság számba menő döntés alapja, az önkormányzat tudatos városfejlesztő, környezet barát politikája. A megvalósítás minőségének biztosítékát az eddigi fejlesztéseink adják. Emlékezzünk a közelmúlt Klapka központjára, az építész szakma által is máig emlegetett 100 lakásos passzívházra, a külföldiek által is csodált Meséskert óvódára, de szerencsére a sort bőven lehetne folytatni.

Mi lehet a mi feladatunk? Mindenekelőtt figyelemmel kísérni a folyamatot, minél többet tájékozódni és tájékoztatni róla. Az egykori kikiáltót idézve: csak tessék, tessék…, mert lesz mit nézni. Nem mellékesen az önkormányzaton kívül a tervezésben részt vett, az Archikon Kft, a prima primisszima-díjas Nagy Csaba vezetésével, akivel megannyi hazai és nemzetközi elismerést nyertünk el közösen.

 

 

 

Képgaléria

 

©2024 MSZP13