MSZP13
2024. Március
HKSzeCsPSzoV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 

Keresés:

 

Vox populi – vox Dei

A nép szava – Isten szava, tartja a latin közmondás. Hogy, hogy nem, a XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének listán bejutott, állampárti tagjai kivétel nélkül „igazoltan hiányoztak” a július 21-én megtartott, testületi ülésbe ágyazott közmeghallgatásról, amely mint csepp a tengert tükrözte a pártállam viszonyát a helyi közösségekhez. A legújabban keresztény-konzervatívnak maszkírozott PÁRT azonban nem volt kíváncsi a nép szavára.

A dolog azért érdemel megkülönböztetett figyelmet, mert jó ideje tudható, hogy az állampárt az önkormányzati jogok leépítését követő folyamat betetőzéseként a fővárosi önkormányzati rendszer átszabására, gyakorlatilag megszüntetésére készül. A téma iránt érdeklődők tisztában vannak azzal, hogy a kerületi önkormányzatok legnagyobb csendben előkészített kivégzésének folyamata – a pártállam restaurációjával párhuzamosan – már több éve elkezdődött. Ezt a célt szolgálta az önkormányzati vagyon fogalmának kihagyása az alaptörvényből, az önkormányzati feladat-, és jogkörök sokaságának elvonása a demokratikusan megválasztott helyi közösségektől, a közigazgatás totális felügyeletét biztosító ASP rendszer kiépítése, és legutóbb a Budapestért és a fővárosi agglomerációért „felelős” államtitkárság létrehozása is. Hogy miért indokolt az új intézmény nevében a felelős kifejezés idézőjelbe helyezése, az nem lehet kérdés azok számára, akik a fővárosban élnek. Ennek az idézőjelnek a létjogosultságát bizonyították a bevezetőben említett testületi ülésen, és közmeghallgatáson történtek is.

A testületi ülés első napirendi pontja a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. 2017. évben, a XIII. kerületben végzett munkájáról szóló tájékoztató megvitatása volt. Kerületünk koszos. Koszosabb, mint amilyen egy elvárható színvonalon működő fővárosi közszolgáltatás esetén lenne. Ezt a cég megjelent képviselője sem vitatta. A jelenlévők megtudhatták még, hogy az FKF Zrt. 2018. évi költségvetése egymilliárd forinttal kevesebb, mint a 2017. évi volt. Kiderült, hogy a főváros 2018. évi takarítási tervét az illetékesek mindeddig nem hagyták jóvá. Nem tévedés: az első félév utolsó napjaiban még nem volt ismert az éves működésre vonatkozó fővárosi elképzelés. Azt is megtudhattuk, hogy a fővárosi közszolgáltatásért felelős szervezet azért nem válaszolt a testület Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottsága által, a napirenden szereplő tájékoztatóval összefüggésben feltett kérdésekre, mert bár képviselőjük megjelent a bizottság ülésén, de … a kérdéseket nem kapták meg írásban! A lényeget illetően az FKF Zrt. szereplése csak arra volt jó, hogy mindenki pontos képet kaphasson arról: mit gondol a Fővárosi Önkormányzat a kerületekről, és fővárosi szintű közszolgáltatási kötelezettségéről. Akinek mindez nem lett volna elég a hatalmi arroganciából, és a helyi közösség demonstratív semmibe vételéből, az helyesen tette, ha végigkövette a közmeghallgatáson történteket.

Az eseményen, amelyre a listás állampárti képviselők távollétében került sor, a Dózsa György úti Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskolában, az alkalmatlan intézményvezető munkálkodásának eredményeként kialakult helyzetről esett a legtöbb szó. A részletek iránt érdeklődők helyesen teszik, ha megtekintik a közmeghallgatásról készült felvételt a TV13 youtube.com oldalán. A lényeg röviden a következőkben foglalható össze. A nyírségi kistelepülésről elzavart, bukott polgármesterből az önkormányzat és a pedagógusközösség tiltakozása ellenére igazgatóvá avanzsált pártkinevezett az elmúlt hónapokban bizonyította alkalmatlanságát. Az iskolát több mint húsz pedagógus hagyta el, számos szülő kiíratta gyermekét a korábban jó nevű tanintézetből, és április óta rendőrségi nyomozás folyik az igazgató és egy roma tanuló közötti konfliktus miatt. A megszólalók arcukat és nevüket vállalva beszéltek sérelmeikről, és fogalmazták meg kérdéseiket az önkormányzathoz, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjéhez, és az illetékes Tankerület jelen lévő szakmai igazgatójához. Nyilvánvalóvá vált, hogy az önkormányzat minden, a rendelkezésére álló lehetőséget kimerített az ügyben, de annak ellenére, hogy dr. Tóth József polgármester több levelet intézett a korábbi miniszter Balog lelkészhez, észrevételei és kérései hatástalanok maradtak. A rendőrkapitány válaszából megtudhattuk, hogy az iskolában történt erőszakos cselekmények miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás folyik, ennél többet azonban dr. Paál Péter György rendőr ezredes nem mondhatott. Az ügyben illetékességgel rendelkező Közép-Budapesti Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese, Mogyorósi Attila lényegében megismételte az FKF Zrt. embere által korábban elmondottakat. Hogyaszondja: mivel a Tankerület nem kapott írásos értesítőt az iskolában folyó nyomozásról, ők nem foglalkoznak a tanintézettel. Pont. A szakmai igazgatóhelyettes derűs nyugalmát az elhangzottak nem tudták megingatni. Pedig szülőként és pedagógusként nem lehetett könnyű végighallgatni a szót kérők hosszan, és tényszerűen sorolt sérelmeit.

Sokan láthatták, amint a hallgatóságban helyet foglaló Sági Judit, aki igazgatóhelyettesként 14, igazgatóként 17 évig dolgozott a Dózsa György úti iskolában, egy négygyermekes anyuka megnyilvánulását követően, amelyben a család gyermekének egy másik iskolába történő menekítéséről volt szó, sírva fakadt. Biztos vagyok abban, hogy a jelenlévők nagy részének kedve lett volna vele sírni. Így múlik el a világ dicsősége. Így foszlik semmivé egy fővárosi kerület által évtizedeken át felépített, védelmezett és ápolt iskolai közösség minden értéke.

Az állampárt a fővárosi kerületi önkormányzatok felszámolására készül. Nem csak emberei hiányoztak a tanulságos képviselő-testületi ülésről, de a hatalom apologétája, Gerő András történész sem bukkant fel a széksorok között. Gerő, aki korábban az Élet és Irodalom hasábjain, legutóbb a Klubrádióban fejtegette, hogy mennyivel jobb lesz mindenkinek (értsd: a PÁRTNAK), ha az önkormányzatok helyett elöljáróságok intézik majd a helyi ügyeket, nem vesz tudomást a kerületi önkormányzatok megszüntetésének várható következményeiről. Nem ez a dolga. A fővárosiaknak, közöttük kerületünk lakosainak azonban tudniuk kell, hogy a professzor nem a levegőbe beszél. Az önkormányzatok felszámolása végzetes sebet fog ejteni a helyi közösségeken, és az általuk teremtett, gyarapított, ápolt értékeken is.

F.L.Gy.

 

©2024 MSZP13